بیماری های شایع کودکان

مهم ترین عوامل شیوع بیماریها در کودکان چیست؟ بیماری های شایع در کودکان کدام اند؟ برای درمان بیماری های شایع کودکان چه کنیم؟
کودک، لطیف ترین و بی دفاع ترین قشر جامعه است. گروه سنی کودک، هیچ توانی برای دفاع از خود ندارد و کلیه مسائل بهداشتی و حفاظتی او بر عهده خانواده و جامعه است. او باید در خانه توسط والدین و در بیرون از خانه توسط مربیان، همسایگان و جامعه مراقبت شود تا به سنی برسد که بتواند از خود مراقبت کافی را به عمل آورد.
البته بیشتر بیماریها مانند سرخک، سرخچه، آبله مرغان یا اریون که سالها پیش ممکن بود اثرات جدی روی سلامت کودک بگذارد، حالا واکسن دارد. به این ترتیب، کودکان در مقابل بسیاری از بیماریها واکسینه میشوند و از ابتلا به آنها مصون اند.
در این نوشته قصد داریم دیگر بیماریهای شایع کودکان را که هنوز واکسنی ندارند، بیشتر بشناسیم و درباره علائم و درمان آنها بیشتر بدانیم. بدون شک، بحث بیماری ها در کودکان بسیار مفصل است و توضیح کلیه بیماریها در چنین نوشته ای امکان پذیر نیست. اما در اینجا سعی میکنیم توضیح مختصری راجع به هر بیماری را خدمت شما عزیزان عرض کنیم.

در ابتدا باید ببینیم چه عواملی موجب شیوع بیماری در کودکان میشود؟
همه ما میدانیم که ویروس و باکتری و کلیه عوامل بیماری زا ممکن است از راههای مختلفی به کودک منتقل شوند. اولین مورد، عامل وراثت است که از والدین به کودک میرسد. اما راههای دیگری مانند سیستم ایمنی ضعیف و عدم رعایت بهداشت نیز در بروز بیماریهای شایع کودکان دخیل هستند.
تشنج:
تب، یکی از عوامل اصلی بروز تشنج در کودکان است. البته عوامل دیگری مانند عفونت یا صرع نیز میتواند عمل این بیماری باشد. تشنج، نوعی اختلال الکتریکی در فعالیت مغز است و خطرات جبران ناپذیری برای کودک به دنبال دارد. این اختلال زمانی رخ میدهد که کودک در معرض دمای بالا قرار بگیرد یا تب به قدری افزایش پیدا کند که مغز توان تحمل آن را نداشته باشد.
بهترین راه برای در امان ماندن از عوارض تشنج، اجازه ظهور ندادن به اوست. اما اگر این اتفاق افتاد و به تندی مشکل برطرف شد، عوارض چندانی روی کودک باقی نمیگذارد. به شرطی که زمان از دست نرود و کار از کار نگذرد..
گوش درد:
یکی از بیماریهایی که همه ما و کودکانمان در کودکی به آن دچار شده ایم، گوش درد است. این درد، می تواند عوامل مختلفی داشته باشد. اما مهمترین آنها، سرماخوردگی یا عفونت گوش است. گاهی نیز ممکن است عضو دیگری از بدن کودک مانند گلو یا دندان درد داشته باشد و درد به گوش او نیز سرایت کرده باشد.
در این شرایط که معمولا نصف شبها هنگام بروز گوش درد در کودکان است، باید او را تا صبح آرام کنید تا نزد پزشک ببرید. گاهی کودک از درد، زمین و زمان را به هم میدوزد و به هیچ وجه آرام نمیشود. در چنین شرایطی بهتر است از روشهای زیر استفاده کنید:
- کیف آب گرم یا سرد را روی گوشهای کودک قرار دهید.
- چند قطره از شیر مادر را با قطره چکان داخل گوش دردناک بریزید و این کار را 2تا3بار در روز تکرار کنید.
- جهت خوابیدن او را طوری قرار دهید که برخلاف جهت گوش دردناک باشد و موقعیت او را طوری تنظیم کنید که نتواند جهت خود را تغییر دهد.

کولیت روده:
شاید بارها این نام را شنیده باشید… کولیت روده این روزها بسیار شایع است و کودکان زیادی را درگیر کرده است. البته جای نگرانی نیست!
این بیماری به معنای التهاب شدید در روده بزرگ است که میتواند تا دوره بزرگسالی نیز ادامه پیدا کند. شدت این بیماری در کودکان مختلف، متفاوت است و گاهی موجب بروز زخمهای وحشتناک در داخل روده یا مقعد میشود.
علائم این بیماری، شامل دل درد، اسهال، خستگی و ضعف بدنی و بیاشتهایی میباشد و عمل دفع در کودک بسیار سخت انجام میگیرد.
جالب اینجاست که برای کاهش دادن درد و علائم این بیماری باید محیطی شبیه به رحم مادر را برای او طراحی کنید. پزشکان اعتقاد دارند اگر کودک در آب گرم قرار گیرد و صدای سشوار را در محیط بشنود، محیط رحم مادر برای او تداعی میشود. بنابراین، درد او تا حد زیادی کاهش مییابد.

عفونت:
یکی دیگر از عوامل بروز بیماری عفونت است که ممکن است در مسیر گوارش یا سیستم ژنیتال کودک وارد شده و زندگی عادی او را مختل کنند. متاسفانه این نوع بیماری بسیار شایع است. به خصوص بیماری عفونت ادراری که موجب گرفتاری بسیاری از کودکان و والدین میشود.
علت این بیماری بیشتر استفاده از پوشک و ورود مدفوع به دستگاه تناسلی است. البته عوامل دیگری مانند عدم رعایت بهداشت، سندرم یبوست و بیماری برگشت ادرار نیز میتواند نقش اساسی در بروز این مشکل داشته باشد.
از علائم این بیماری نیز میتوان به تب، استفراغ، سوزش ادرار، تکرر ادرار، شب ادراری، دل درد، وجود خون در ادرار و بوی بد ادرار اشاره کرد.
دیدگاهتان را بنویسید