برای تربیت کودک لوس چه کنیم؟

برای تربیت کودک لوس چه کنیم؟
لوس بودن کودک به چه معناست؟ کودک لوس چه ویژگیهایی دارد؟ راهکارهای مقابله با لوس شدن فرزندان چیست؟
بسیاری از والدین در یک برحه از زمان با این جمله از سمت دیگران مواجه شده اند که چرا کودکت را لوس میکنی یا چرا کودکت تا این حد لوس است؟ اما منظور از کودک لوس چیست؟
اصطلاح لوس بودن ممکن است در دوران مختلف و خانوادههای متفاوت معناهای مختلفی داشته باشد. این کلمه به کسانی اطلاق میشود که والدینشان بهترین نیتها را برای آینده آنها داشته و دارند. والدینی که دوست دارند فرزندشان به همه خواستههای خود، چه معقول و چه نامعقول برسند. بدون اینکه بدانند جهان با این نوع تربیت جای خوبی برای هیچ کس نخواهد بود. زیرا این کودک به این رویه از زندگی عادت میکند و در آینده نیز انتظار برآورده شدن همه خواستههای خود را از جامعه و روزگار طلبکار است.
اما اینکه کدامیک از خواسته ها را برآورده کنید و کدامیک را بی پاسخ بگذارید به شما و کودکتان بستگی دارد. مسلما نوزادان و شیرخواران تنها به نیازهای اولیه نیازمندند و جز غذا، نظافت و محبت انتظار دیگری از شما ندارند. بنابراین لوس کردن شیرخوار معنا ندارد و هرچه احتیاج دارد کاملا مشخص و محرز است.
پس تا می توانید برای برطرف کردن احتیاجات نوزادان و شیرخواران تلاش کنید و تصور نکنید که ممکن است در اثر برآورده کردن این نیازها کودکتان لوس شود. در این سن شما باید این احساس را برای او ایجاد کنید که جهان مکان امنی است و او زیر پرو بال شما رشد می کتد.
این ویژگی تا سن ۶ ماهگی در کودک وجود دارد. اما پس از این سن، کودک می تواند معنای نیاز، قانون و مرز را بفهمد و کم کم شخصیت او با رفتار والدین و اطرافیان شکل میگیرد. بنابراین، از این سن شما باید رفتار خود و قوانین خانه را کاملا مشخص و برنامه ریزی شده به او توضیح دهید و تبصره ای برای این قانون ها قائل نشوید. چرا که او باید به این قوانین احترام بگذارد.
نشانه های یک کودک لوس چیست؟
مهمترین ویژگیهای کودکان لوس در دو مورد خلاصه میشود:
خشم
مهم ترین ویژگی کودکان لوس و ننر استفاده مکرر از خشم است. این کودکان به راحتی میتوانند از راه جیغ و داد کردن و ایجاد هرج و مرج به خواسته خود برسند و از خشم خود احساس خوبی داشته باشند. چرا که از این راه میتوانند دیگران را گول زده و سریعتر به خواسته هایشان برسند. بدون شک بسیاری از ما با کودکانی که در مغازهها و سوپر مارکتها درخواست خرید چیزی را از پدر و مادر دارند، مواجه شده ایم.
آنها به محض شنیدن کلمه نه از سمت پدر یا مادر، خود را به زمین میزنند و شروع به داد و فریاد و حتی زدن والدین میکنند. مسلما والدین از این واکنش او احساس خجالت و گناه میکنند و سریعا با خواسته او همراه میشوند. متاسفانه در اینجا فرزند میتواند اختیار والدین را در دست بگیرد و حرف خود را به کرسی بنشاند. این والدین فرزندشان را به خوبی تربیت نکرده اند و باید منتظر هر واکنشی از سمت فرزندشان باشند
جدی نگرفتن والدین و بزرگترها
یکی از ویژگیهایی که همه کودکان لوس در داشتن آن با هم مشترکند، این است که بسیار خودسر و بی توجه به توصیههای والدینشان هستند. آنها از هیچکس حرف شنوی ندارند و هیچ مرز و خط قرمزی در رفتارهایشان وجود ندارد.
اگر در این مسیر پدر و مادر قاطعانه نظر منفیشان را اعلام کنند، کودک رفتارهای زشت خود را تکرار می کند و انواع و اقسام مدلهای خشم و ناراحتی را روی آنها پیاده میکند.
آنچه مهم است این است که در هیچ مرحله ای از این فرایند “نه گفتن” تسلیم نشوید. چرا که با اولین ملاطفت از سمت شما، سختگیری کاملا بیفایده خواهد بود و او رفتار زشتش را در دفعات بعد چند برابر شدیدتر خواهد کرد.
کودک لوس باید معنای جدی بودن را یاد بگیرد. او باید بداند که معنای نه همیشه نه خواهد بود و به هیچ وجه تغییر نخواهد کرد. حتی اگر یک هفته تمام گریه کند یا غذا نخورد. زیرا کودک از بدو تولد لوس به دنیا نمیآید و این والدین هستند که او را شکل میدهند و شخصیت او را میسازند.
معمولا کودکانی که به تازگی یک واقعه استرسزا مانند جدایی والدین یا فوت یکی از اعضای خانواده را تجربه کرده اند،بیشتر در معرض این ویژگی قرار دارند. زیرا این کودکان به درستی نمیتوانند معنای محبت شدید دیگران را درک کنند. در نتیجه، محدودیتهای رفتاری را متوجه نمیشوند. اطرافیان میتوانند در این شرایط خاص از مشاور و روان شناس کمک بگیرند تا رفتار معقولی در این شرایط با کودک داشته باشند.
علل لوس شدن کودکان چیست؟
اینکه یک کودک حرف گوشکن طی چند سال تبدیل به یک قلندر زورگو میشود، نمیتواند بی علت باشد. گاهی والدین و گاهی پدربزرگ و مادربزرگ عامل این رفتار کودک میباشند. در اینجا به دلایلی اشاره میکتیم که میتواند زمینهساز نیازهای کودک باشد.
- برآورده کردن تمامی نیازهای کودک اعم از معقول و غیر معقول
- عدم حضور والدین در خانه و جبران نبودشان با خرید وسایل و خدمات مورد علاقه کودک با صرف هزینههای هنگفت
- دوستان و همسالان لوسی که کودک از رفتارشان تقلید میکند.
- مراقبت بیش از حد والدین
- عدم تربیت صحیح و ندادن قوه تشخیص به کودک برای شناخت آداب اجتماعی و رفتاری
- برآورده کردن خواستههای کودک برای مقابله با جیغ و گریه او
از همه والدینی که کودک خود را لوس پرورش داده اند و نشانه های لوس بودن او را در مراودات روزمره میبینند، خواهشمندیم که رفتارشان راتغییر دهند. چرا که رفتار این کودکان تنها اطرافیانش را آزار نمیدهد. بلکه خود او و جامعه نیز درگیر این رفتار او خواهند شد.
بسیاری از آسیبهای اجتماعی به این دلیل است که فرد در کودکی توان کار گروهی را نداشته و همیشه طلبکار و مصرف کننده بار آمده است. او برای هیچ کاری از هیچ کس قدردانی نمیکند و معتقد است همه چیزهایی که به او رسیده حق او بوده و هیچگاه هم امکانات برایش کافی نخواهد بود.
لطفا معنای قانون، اختیار، انتخاب، مرز، اجبار و وظیفه را برای او کاملا توضیح دهید و در رعایت کردن این موارد توسط کودک سختگیری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید